Velká červená a bílá Slípka
Cuvée s vůní i chutí typické po daných odrůdách
V těchto vínech je rozpoznatelná vůně i chuť po toustování pocházejícího výhradně z vypálení sudů, ale nesmí převládat nad odrůdovým projevem. Velká červená Slípka ročníku je na robustní víno s tóny vyzrálého červeného ovoce, čokolády a sladkého dřeva. Velká bílá Slípka je komplexní svěží víno s tóny žlutého ovoce, vanilky a karamelu. "Slípácká cuvéée" jsou vždy vína výrazná s krásnou strukturou, ovocitým aromatem a velmi dobrým potenciálem zrání na láhvi.
ČERVENÁ SLÍPKA
- odrůdy: Frankovka, Zweigeltrebe, Rulandské modré
- cuvée z alespoň dvou odrůd
- u odrůdy RM nesmí být podíl větší jak 30 %
- moravské zemské víno, bez přídavku cukru a etanolu v celém procesu vinifikace
- alkohol min. 13,0 %, (se zaokrouhlením dle vinařského zákona)
- suché do 4 g/l
- zrání v sudech min. 12 měsíců ,,stáří sudů nejvýše 10 let
- velikost sudů do 600 l
- zrání v láhvi min. 6 měsíců (před uvedením na trh)
- plnění do lahví o obj. 0,75 l a 1,5 l
- min. množství vína 500 l
- zatřídění Velké Slípky, vždy první týden v září kalendářního roku
- v hodnotící den zatřídění musí být víno nalahvováno v celé šarži pod společným korkem
- hrozny pouze z Velkých Bílovic
- ruční sklizeň
Styl: Cuvée s vůní i chutí, které jsou typické po daných odrůdách. RM nesmí převládat ve výrazu vína. Ve víně bude rozpoznatelná vůně i chuť po toustování pocházejícího výhradně z vypálení sudů, ale nesmí převládat nad odrůdovým projevem.
BÍLÁ SLÍPKA
- odrůdy: Rulandské šedé, Chardonnay, Rulandské bílé
- cuvée z alespoň dvou odrůd
- moravské zemské víno, bez přídavku cukru a etanolu v celém procesu vinifikace
- alkohol min. 13,0 % (se zaokrouhlením dle vinařského zákona)
- suché do 4 g/l
- zrání v sudech min. 6 měsíců ,,stáří sudů nejvýše 10 let,,
- velikost sudů není omezen
- zrání v láhvi min. 6 měsíců (před uvedením na trh)
- plnění do lahví o obj. 0,75 l a 1,5 l
- min. množství vína 500 l
- zatřídění Velké Slípky, vždy první týden v září kalendářního roku
- v hodnotící den zatřídění musí být víno nalahvováno v celé šarži pod společným korkem
- hrozny pouze z Velkých Bílovic
- ruční sklizeň